Snel besparen

Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3.400 kWh aan stroom, ofwel 780 euro (prijspeil 2014/2015) (bron: Milieu Centraal). Hier vind je handige tips om direct te besparen op elektriciteit voor apparaten en verlichting. 

Energie bespaartips voor apparaten

  1. In Nederlandse huishoudens gaat gemiddeld jaarlijks 100 euro naar sluipstroom voor apparaten die niet gebruikt worden. Daarvan is tweederde eenvoudig te vermijden. Je kunt onnodig stroomverbruik vermijden door apparaten helemaal uit te zetten. Met het Advies op maat van Milieu Centraal kun je ontdekken hoeveel jij kunt besparen door sluipverbruik tegen te gaan.
  2. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid. Een apparaat met energielabel A+++ is het meest energiezuinig. Bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, is het A+label het minst zuinige label, laat je hier dus niet door misleiden. Meer informatie over huishoudelijke apparaten vind je op de website van Milieu Centraal.  
  3. Het is al snel interessant om je oude koelkast of wasmachine te vervangen door een nieuw zuinig exemplaar. Bij koelkasten of vriezers van 7 jaar of ouder, loont het vaak al om deze te vervangen door een zuinig exemplaar met A+++-label, ook al werken ze nog prima.
  4. Ook met het gebruik van je wasmachine en wasdroger kun je energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie de website Wasmachine en Wasdroger van Milieu Centraal voor meer informatie.

Energietips voor verlichting

  1. Doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is dat maar voor korte tijd.
  2. Vervang je gloeilampen door energiezuinige lampen zoals een spaarlamp of een led-lamp. Een gloeilamp gebruikt vijf keer zoveel energie als spaar- of led-lamp. Zie voor meer informatie de website Energiezuinige verlichting van Milieu Centraal.

Bron: Milieu Centraal LogoMilieuCentraal.