Snel besparen

Huishoudens gebruiken gemiddeld per jaar 190 euro aan gas (prijspeil 2014/2015) voor warm water in douche en keuken. Door het gebruik van een spaardouche en door korter te douchen kun je hier aanzienlijk op besparen. 

Tips besparen op warm water

  1. Gebruik een waterbesparende douchekop, ook wel 'spaardouchekop' genoemd. Dit staat niet altijd op de verpakking. Je kunt letten op het waterverbruik: maximaal 7 liter per minuut. De helft van de Nederlandse huishoudens gebruikt al een waterbesparende douchekop.
  2. Als je structureel een minuut korter doucht, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas (samen ruim 25 euro, prijspeil 2014/2015).
  3. Stap minder vaak in bad. Een bad kost gemiddeld twee keer zoveel warm water dan een douchebeurt, bij 8 minuten douchen. 
  4. Zet de thermostaat lager vanaf een uur voor je vertrekt en voor je gaat slapen, en zet de verwarming uit in kamers waar niemand is.
  5. In woningen zonder vloerverwarming kan de thermostaat in de woonkamer 's nachts op 15 graden. Als je de verwarming helemaal uit zet bespaar je nog meer, maar dit is niet aan te raden vanwege het risico op vochtproblemen en bevroren leidingen bij vorst. 
  6. In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat 's nachts 2 graden lager. Als je de verwarming nog lager zet duurt het weer opwarmen te lang.

Bron: Milieu Centraal LogoMilieuCentraal. Hier vind je ook meer tips om te besparen op warm water.