Snel besparen

Ruimteverwarming is met afstand de grootste kostenpost op je totale energierekening. Door te letten op je stookgedrag kun je eenvoudig zorgen voor een lagere energierekening.  

Als je nog niet lette op je stookgedrag kun je gemiddeld 600 euro per jaar besparen. In een ongeïsoleerd vrijstaand huis kun je zelfs gemiddeld 1450 euro per jaar besparen door slim te stoken (bron: Milieu Centraal).

Tips energierekening verlagen via verwarming

  1. Zet de thermostaat lager vanaf een uur voor je vertrekt en voor je gaat slapen, en zet de verwarming uit in kamers waar niemand is. Je kunt ook veel besparen door de verwarming één graad lager te zetten dan je gewend bent.
  2. In woningen zonder vloerverwarming kan de thermostaat in de woonkamer 's nachts op 15 graden. De verwarming helemaal uit zetten bespaart meer, maar is niet aan te raden vanwege risico op vochtproblemen en bevroren leidingen bij vorst. 
  3. In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat 's nachts 2 graden lager. Als je de thermostaat nog lager zet duurt het opwarmen duurt te lang.
  4. Gebruik een klokthermostaat, en thermostaatkranen op radiatoren. Dat zorgt voor meer comfort, en minder gasverbruik.
  5. Ga eerst na of de isolatie en ventilatie van je huis in orde zijn. Zonder isolatie is zuinig stoken moeilijker wegens tocht en temperatuurswisselingen.
  6. Vervang onzuinige installaties door een hoogrendement cv-combiketel op gas.

    Bron: Milieu Centraal LogoMilieuCentraal.