Nieuws

Elke woningeigenaar of verhuurder die nog niet in het bezit is van een energielabel, heeft een voorlopig energielabel thuis ontvangen. Dit voorlopige energielabel is een letter van A tot en met G, waarvan A de zuinigste en G de minst zuinige woningklasse voorstelt.

De voorlopige toewijzing van het energielabel voor woningen is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar. Deze gegevens zijn afkomstig van het Kadaster. Het voorlopig energielabel geeft slechts een indicatie van de energieprestatie van de woning. Misschien zijn er inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen, zoals zonnepanelen of dak- en vloerisolatie. De woning heeft dan feitelijk een beter energielabel dan geschat. Bij de verkoop of verhuur van de woning is het daarom noodzakelijk dat er een definitief energielabel wordt overhandigd aan de nieuwe koper of – huurder.

Het voorlopige energielabel is dus niet afdoende bij de verkoop of verhuur van een woning. De verkoper/verhuurder kan vanaf 1 januari 2015 zelf eenvoudig een definitief energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. In deze online tool past hij/zij waar nodig maximaal tien kenmerken van de woning aan, levert digitaal bewijsstukken aan en selecteert een erkend deskundige die de gegevens op afstand controleert. Na validatie door de erkend deskundige kan het definitieve energielabel worden vastgesteld. Dit invullen is zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, zodat huiseigenaren zelf eenvoudig het energielabel kunnen aanvragen.  Bij verkoop overhandigt de woningeigenaar het energielabel uiterlijk bij de overdracht van de woning bij de notaris. Ook bij een nieuwe huurtransactie is de woningeigenaar/verhuurder verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurder.

Handhaving vindt plaats door de Inspectie Leefomgeving en Transport; de woningeigenaar of verhuurder riskeert een boete die kan oplopen tot ongeveer 400 euro als hij in deze gevallen geen geldig energielabel heeft.

Op www.energielabelatlas.nl kunt u ook terugvinden welk energielabel uw woning en de woningen in uw omgeving hebben.