Energiezuinig huis

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is, van A (groen, zeer zuinig), tot en met G (rood, zeer onzuinig). Bij verkoop of verhuur van een huis zul je een definitief energielabel moeten aanvragen. 

Voorlopig energielabel

Elke woningeigenaar of verhuurder die nog niet in het bezit was van een energielabel, heeft een voorlopig energielabel thuis ontvangen. Dit energielabel is een letter van A tot en met G, waarvan A de zuinigste en G de minst zuinige woningklasse voorstelt. De voorlopige toewijzing van het energielabel voor woningen is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar. Deze gegevens zijn afkomstig van het Kadaster. Het voorlopig energielabel geeft slechts een indicatie van de energieprestatie van de woning. Misschien zijn er inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen, zoals zonnepanelen of dak- en vloerisolatie. De woning heeft dan feitelijk een beter energielabel dan geschat.

Verplicht bij verkoop of verhuur

Bij de verkoop of verhuur van de woning is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Sinds 1 januari 2015 riskeer je zelfs een boete tot 405 euro als je bij verkoop of nieuwe verhuur geen label hebt. Je kunt zelf eenvoudig een definitief energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. In deze online tool kun je de kenmerken van de woning aanpassen. Hiervoor lever je digitaal bewijsstukken aan. Een erkend deskundige die je zelf selecteert zal de gegevens op afstand controleren. 

Meer informatie is ook te vinden via Milieu Centraal LogoMilieuCentraal.