Energiezuinig huis

Zuinige HR-107 combiketels zijn standaard geworden en heb je al snel terugverdiend. Denk ook aan het inregelen van de cv-ketel en het plaatsen van (klok)thermostaten en radiatorkranen.

Meer dan de helft van je energierekening bestaat uit gasverbruik, voor verwarming, warm water en koken. Hier valt dus vaak veel te besparen.

Tips besparen cv en warm water

  1. De eerste stap is te bekijken of of de isolatie en ventilatie in huis in orde zijn.
  2. Ruimteverwarming is met afstand de grootste kostenpost op de totale energierekening. Vervang onzuinige installaties door een hoogrendement cv-combiketel op gas. Een stap verder is te zetten met de installatie van een zonneboiler of een (hybride) warmtepomp.
  3. Laat een deskundige installateur de benodigde capaciteit van de cv-ketel berekenen, (klok)thermostaten en radiatorkranen plaatsen, en de installatie inregelen. Te weinig, maar ook te veel capaciteit werkt inefficiënt. Laat ook regelmatig de cv-ketel onderhouden.
  4. Als je de badkamer gaat vernieuwen, kun je douche-wtw overwegen. Hiermee wordt warmte gewonnen uit wegstromend water om koud water voor te verwarmen. Hiermee bespaar je weer op je gasverbruik.

Bron: Milieu Centraal LogoMilieuCentraal.