Apparaten

Verlichting zorgt voor 14% van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Je hebt een led- of spaarlamp al redelijk snel terugverdiend. 

Je kunt veel energie besparen door de lampen wat vaker uit te zetten en door spaar- of ledlampen in te draaien in plaats van gloeilampen. Een gloeilamp verbruikt vijf keer zoveel stroom als een spaar- of led-lamp. Sinds september 2012 mogen geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht. Winkels mogen wel nog hun eigen voorraad verkopen, maar uiteindelijk zullen de gloeilampen helemaal uit de handel verdwijnen.

Tips energiezuinig verlichten

  1. Probeer te zorgen voor zoveel mogelijk daglicht in de verschillende ruimten in je huis en door te kiezen voor lichte kleuren die licht weerkaatsen.
  2. Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook als dat kort is). Laat ook energiezuinige lampen niet onnodig aan.
  3. Vervang gloeilampen door energiezuinige lampen als led- of spaarlampen. Begin hierbij met lampen die vaak aan zijn en veel watt hebben. Zie Energiezuinige lamp kiezen voor een keuze-hulp of vul het Advies op maat van Milieu Centraal in.
  4. Gloeilampen en halogeenlampen horen in de vuilnisbak. Afgedankte spaarlampen, tl-buizen, led-lampen en armaturen lever je apart in bij het klein chemisch afval.
    Bron: Milieu Centraal LogoMilieuCentraal