Apparaten

Je kunt het stroomverbruik van televisies en computers vaak fors beperken door ze echt helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt. Laptops en tablets zijn energiezuiniger dan desktops.

Televisies

Let bij de aanschaf van een nieuwe televisie of computer op het formaat en type: de verschillen zijn groot. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het scherm, hoe minder stroomverbruik. Je kunt televisies eenvoudig vergelijken aan de hand van het energielabel. Een led-lcd-televisie is bijvoorbeeld veel energiezuiniger dan een lcd-televisie, die op zijn beurt weer veel zuiniger is dan een plasma televisie. Let ook op het stroomverbruik door digitale decoders. Er zijn veel verschillen tussen types en merken, maar het is niet altijd mogelijk om zelf een decoder te kiezen. Door de decoder helemaal uit te zetten (met stekker of schakelaar) kun je veel besparing halen. Je kunt hiervoor ook een tijdschakelaar gebruiken, zodat je geen last hebt van de vertraging bij het opstarten. Voor tips over televisies en decoders, en het stroomverbruik per type televisie, kun je kijken op de website van Milieu Centraal

Computers

Een laptop is energiezuiniger dan een desktop. Een tablet is het meest energiezuinig. Ook zijn voor de productie van een dekstop veel meer grondstoffen nodig dan voor het maken van een laptop of desktop. Vanuit milieu-oogpunt kun je het best zo lang mogelijk met een computer doen. Je kunt je huidige laptop of desktop langer mee laten gaan door meer geheugen of een grotere harde schijf aan te schaffen. Meer informatie en tips voor energiezuinig computeren vind je onder Desktop, laptop en tablet bij Milieu Centraal.  

Bron: Milieu Centraal. LogoMilieuCentraal