Apparaten

Elektrische apparaten zijn steeds zuiniger geworden. Maar we hebben wel steeds meer apparaten in huis. Je kunt veel besparen op je energierekening als je energiezuinige apparaten koopt, herkenbaar aan energielabel A+++ of A++, ze slim gebruikt en de apparaten helemaal uit zet in plaats van op stand by.

Een snelle kostenbesparing is te halen door een oudere koelkast te vervangen door een zuinige. Bij wasmachines is veel winst te behalen door te wassen op lage temperatuur.

Tips voor huishoudelijke apparaten

  1. Als je een nieuw apparaat koopt, kijk dan ook naar het energielabel. Apparaten met een energielabel A+++ zijn veel zuiniger dan lagere klassen. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. Bij koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers is A+ tegenwoordig zelfs het onzuinigste label op de markt.
  2. Het is al snel interessant om je oude koelkast of wasmachine te vervangen door een nieuw zuinig exemplaar. Bij koelkasten of vriezers van 7 jaar of ouder, loont het vaak al om deze te vervangen door een zuinig exemplaar met A+++-label, ook al werken ze nog prima.
  3. Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.
  4. Pas ook je gedrag aan. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie de website Wasmachine en Wasdroger van Milieu Centraal voor meer informatie.
  5. Verminder stand-by verbruik door apparaten helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt. In een gemiddeld huishouden gaat jaarlijks 100 euro naar sluipstroom voor apparaten die niet gebruikt worden. Daarvan is tweederde eenvoudig te vermijden.
  6. Oude apparaten kun je gratis inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Ook kun je deze inleveren bij de gemeentelijke milieustraat.

Bron: Milieu Centraal. LogoMilieuCentraal